Rozsudok za smrť dieťaťa: Podmienečný trest a náhrada škody

K tragickej nehode došlo 10. februára minulého roka. Na zjazdovke Laliky – Strmá zostal po zrážke s ďalším lyžiarom nehybne ležať osemročný chlapec. Dieťa na mieste oživovali, na pomoc privolali aj leteckí záchranári. Vrtuľníkom ho transportovali do nemocnice v Martine. Zraneniam však nakoniec podľahol. Z prečinu usmrtenia čadčianski policajti obvinili vtedy 19-ročného mladíka.

Za usmrtenie osemročného chlapca pri minuloročnej zrážke na svahu vo Veľkej Rači dostal mladý lyžiar dvojročný podmienečný trest odňatia slobody. Rozhodol o tom v pondelok súd v Čadci. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského súdu v Žiline Anna Dudová Záborská s tým, že rozsudok ešte nie je právoplatný.

Súd uznal vtedy 19-ročného lyžiara vinným z usmrtenia a vymeral mu dvojročný podmienečný trest s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu s probačným dohľadom na tri roky. Okrem toho je povinný podrobiť sa v súčinnosti s probačným a mediačným úradníkom alebo iným odborníkom programu sociálneho výcviku alebo inému výchovnému programu. Tiež je povinný nahradiť poškodeným pozostalým časť spôsobenej škody sumu 13 000 eur každému z rodičov.

Pri tvrdení o nahradení škody súd argumentoval aj spoluzavinením zomrelého a jeho rodičov. Rozhodnutie malo zohľadniť aj ďalšie okolnosti prípadu.

Lyžiar sa vzdal odvolania, prokuratúra a zákonní zástupcovia obete si ponechali lehotu na jeho podanie. Rozsudok tak ešte nie je právoplatný.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content