Prešov čelí problému s nedostatkom vodičov a zrušením spojov MHD

Stredoškoláci v Prešove nesúhlasia so zrušením takmer 50 spojov mestskej hromadnej dopravy (MHD). Predseda Viliam Dominik Ďuraš a podpredseda Jakub Kočiš z mestského stredoškolského zastupiteľstva TASR informovali, že študenti už teraz majú veľké problémy dostať sa do školy. Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP) svoje rozhodnutie zdôvodňuje kritickým nedostatkom technických a personálnych zdrojov.

Zástupcovia mestského stredoškolského zastupiteľstva upozornili, že už v uplynulých mesiacoch nastalo zníženie počtu spojov, ku ktorému sa teraz pridalo ďalšie. Výsledkom bude podľa nich meškanie študentov na nulté a prvé hodiny, zvýšený počet automobilov na území mesta či takmer nulová možnosť dostať sa do školy bez použitia automobilu.

Žiadajú, aby DPMP brala ohľad na dochádzku študentov a zlepšil dostupnosť spojov vedúcich popri školách v meste Prešov. Pripravujú správu o tom aká je dostupnosť k stredným školám v meste a ako dané zmeny ovplyvnia chod škôl. V prípade pokračovania rušení spojov sú pripravení uskutočniť petíciu.

Hovorca DPMP Vladimír Tomek reagoval, že už na začiatku roka 2023 im chýbalo 16 vodičov, v priebehu roka prijali 27 vodičov a pracovný pomer ukončilo 37 vodičov. Znamená to, že aktuálne chýba 26 vodičov, čo predstavuje 14 percent. Zároveň evidujú vysokú práceneschopnosť, v prepočte u ďalších 12 percent vodičov.

Hovorca podniku uviedol, že to nie je riešenie, ktoré ich teší, ale bolo nevyhnutné pre zabezpečenie pravidelnej mestskej hromadnej dopravy. Pri rušených spojoch posudzovali možnosti náhrady prostredníctvom inej linky či prestupu. Denne potrebujú 49 autobusov, no v súčasnosti ich je iba 57 s priemerným vekom desať rokov. Mnohé sú poruchové a náhradné diely sa ťažko zháňajú. Potrebovali by ešte ďalších 10 autobusov.

Mesto v spolupráci s dopravným podnikom robí maximum pre riešenie situácie, no problém s nedostatkom vodičov trvá už dlhšie. Spôsobuje ho aj novela o predčasnom dôchodku. Ide o celoslovenský problém, ktorý by sa mal riešiť na úrovni vlády. Cieľom je čo najskôr doplniť chýbajúcu pracovnú silu.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátorka: Erika Demčáková

Skip to content