MŠVVaŠ vyriešilo problém s učebnicou občianskej náuky

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky uskutočnilo 20. decembra 2023 významnú zmenu vo vzdelávacích materiáloch pre žiakov šiesteho ročníka základnej školy. Prešlo od doterajšieho výkonového štandardu štátneho vzdelávacieho programu, ktorý obsahoval pojmy “harmonická” a “rozvrátená” rodina. Nahradilo ho výkonovým štandardom nového ŠVP, ktorý sa postupne od prvého ročníka zavádza do praxe od tohto školského roka. O zmene informoval odbor komunikácie a marketingu MŠVVaŠ prostredníctvom TASR.

Minister školstva Tomáš Drucker zdôraznil, že pojmy ako “harmonická” a “rozvrátená” rodina nie sú vhodné, pretože deti predsa nemôžu za to, v akej rodine vyrastajú. Kritici tvrdili, že učebnica traumatizovala deti z rozvedených rodín a automaticky im predpovedala problematickú budúcnosť.

Nový výkonový štandard bol navrhnutý tak, aby šiestaci na hodinách občianskej výchovy nepracovali s delením rodín na “harmonické” a “rozvrátené”. Miesto toho by mali žiaci nové poznávať variabilitu rodín a rôzne životné situácie detí. Táto zmena bola výsledkom konsenzu širokej pracovnej skupiny odborníkov a prešla opakovaným recenzným konaním.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátorka: Erika Demčáková

Skip to content