Incident na strednej škole vo Francúzsku

Dňa 13. decembra prišla 12-ročná žiačka na hodinu angličtiny ozbrojená veľkým nožom so zjavným úmyslom zabiť svoju učiteľku angličtiny. Počas hodiny hrozila nožom učiteľke, ktorá z triedy utiekla. Žiačku následne odzbrojili zamestnanci školy. Nikto pri incidente nebol zranený. Miestny prokurátor Phillip Astruc začal udalosť vyšetrovať.

Vo Francúzsku dochádza v poslednom čase v školách, kde žijú početné moslimské a židovské komunity, k rastúcemu napätiu. Prispieva k tomu aj prebiehajúci konflikt medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy. V októbri radikalizovaný islamista v meste Arras dobodal na smrť svojho bývalého učiteľa. V pondelok zasa učitelia v mestečku Issou v metropolitnej oblasti Paríža odmietli nastúpiť do práce po tom, čo skupina žiakov bola minulý týždeň pohoršená, keď učiteľ na hodine francúzštiny ukázal študentom obraz zo 17. storočia, na ktorom sú nahé ženy.

Za účasť na vražde stredoškolského učiteľa Samuela Patyho v októbri 2020, ktorú spáchal radikalizovaný islamista, bolo v piatok odsúdených na podmienečné tresty väzenia šesť tínedžerov. K vražde došlo krátko po tom, ako sa na sociálnych sieťach rozšírili správy, že Paty na hodine ukázal karikatúry proroka Mohameda zo satirického časopisu Charlie Hebdo.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content