Nedostatok pracovníkov spôsobuje komplikácie v pekárstve

Vzhľadom na nedostatok zamestnancov začínajú niektoré pekárne na Slovensku obmedzovať výrobu a prestali prijímať nové objednávky. Pred vianočným obdobím, keď dopyt po pečive a koláčoch rastie troj- až štvornásobne, to môže spôsobiť nedostatok niektorých pekárskych a cukrárskych výrobkov na pultoch. Uviedol to predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milan Lapšanský.

Dôvodom je rastúca chorobnosť pracovníkov vo všetkých regiónoch Slovenska a čoraz viac predčasných odchodov do dôchodku ovplyvnili počty zamestnancov. Sú v kontakte s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva a vzhľadom na veľmi negatívny vývoj v zdravotnej situácii populácie predpokladajú, že výroba sa bude v predvianočnom období obmedzovať ešte viac. Majú návrh riešenia situácie, avšak čakajú na termín od ministra práce sociálnych vecí a rodiny, keďže potrebujú aktívnu spoluprácu s úradmi práce v regiónoch.

V predvianočnom období, keď sa tradične v pekársko-cukrárskom sektore vyrobí o 300 až 400 % výrobkov viac, tak podľa Lapšanského nebude možné naplniť všetky objednávky. Pekári podľa neho už koncom novembra informovali o možných rizikách nadchádzajúceho obdobia.

Lapšanský oznámil, že ak sa práceneschopnosť ešte zhorší, viaceré prevádzky budú musieť pozastaviť výrobné zmeny či nočnú výrobu. Niektoré čerstvé pečivo a regionálne špecifické vianočné pečivo tak môžu v obchodoch chýbať.

SZPCC má viac ako 520 členov, od samostatne zárobkovo činných osôb až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu zamestnávajú viac ako 12.200 pracovníkov.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto:freepik.com
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content