Nedovolené zásielky sťažujú medzinárodnú prepravu

Koniec roka je obdobím, kedy eviduje Slovenská pošta zvýšený výskyt zásielok nevhodného obsahu smerujúcich do zahraničia. Ak sa takáto zásielka ocitne medzi tými určenými na leteckú prepravu, komplikuje a spomaľuje to vypravenie lietadla aj doručenie ostatných balíkov.

V prípade objavenia nedovoleného obsahu pošta informuje príslušné orgány verejnej správe. Odporúča odosielateľom skontrolovať tovar pred odoslaním do zahraničia, či nie je zakázaný.

V zásielkach do zahraničia, ale aj v rámci krajiny je zakázané posielať omamné a psychotropné látky, jadrové materiály, rádioaktívne látky, vysoko rizikové chemické látky. Zakázané sú tiež výbušniny, muníciu, zápalné kvapaliny, strelné zbrane či nože. Posielať sa tiež nesmú živé zvieratá, ohrozené druhy voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín.

Nedovolené sú zásielky, ktoré môžu ohroziť život alebo zdravie ľudí či poškodiť životné prostredie. Rovnako zakázané sú aj viditeľne urážlivé či hanlivé zásielky. Šperky, drahé kovy, bankovky, poštové známky a iné ceniny možno posielať len v poistených balíkoch.

Zoznam vecí, ktoré sú vylúčené z prepravy, možno nájsť na stránke Slovenskej pošty v časti Poštové podmienky – medzinárodný styk.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: pošta.skhttp://freepik.com
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content