Olena Zelenská nechce manžela opäť ako prezidenta

Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenska v rozhovore pre britský magazín Economist vyjadrila, že nechce, aby jej manžel Volodymyr Zelenskyj v budúcnosti opätovne kandidoval na prezidenta Ukrajiny. Podľa jej slov si obaja prajú po vojne nájsť niečo nové a zaujímavé, na čom by mohli ďalej pracovať a rozvíjať svoje tvorivé schopnosti.

Novinári z týždenníka Economist položili Zelenskej otázku, ako vidí svoju budúcnosť a budúcnosť svojej rodiny po vojne. Zelenská odpovedala, že po skončení vojny chce zase spolu s rodinou žiť, s manželom a deťmi a stráviť aspoň mesiac na dovolenke, kde by sa mohli nadýchnuť a až potom sa začať zaoberať budúcnosťou.

Súčasný prezident Zelenskyj v októbri povedal, že je pripravený kandidovať na úrad prezidenta, ak sa voľby budú konať počas vojny. Ak sa však vojna skončí, o funkciu sa uchádzať nebude. Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak vtedy vyhlásil, že by bol rád, keby Zelenskyj znova kandidoval. Ľudia zvolili Zelenského za prezidenta Ukrajiny v apríli 2019 na päťročné funkčné obdobie. Ďalšie hlasovanie by sa malo uskutočniť na jar 2024.

Zelenskyj v novembri povedal, že počas vojny nie je vhodný čas na prezidentské voľby. Reagoval na debatu vedúcich predstaviteľov Ukrajiny o možnosti usporiadať v roku 2024 prezidentské voľby.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: freepik.com, https://sk.wikipedia.org/wiki/Volodymyr_Oleksandrovy%C4%8D_Zelenskyj,https://cs.wikipedia.org/wiki/Olena_Zelensk%C3%A1
Moderátorka: Erika Demčáková

Skip to content