V UNM Martin odstránili celé hrubé črevo dievčaťu pomocou robotickej chirurgie

V centre robotickej chirurgie Univerzitnej nemocnice Martin (UNM) operovali pomocou robotickej chirurgie celé hrubé črevo a konečník 17-ročnej dievčiny trpiacej vrodenou polypózou čreva. Ide o genetické ochorenie spôsobujúce tvorbu polypov v hrubom čreve s rizikom vzniku rakoviny. Vďaka robotickej operácii systémom Da Vinci Xi bola operácia náročná, no lekári mali dobrý výhľad do tela pacientky a operovali bezpečne.

Polypy a celé hrubé črevo odstránili a tenké črevo priamo našili na análny kanál. Tento výkon vďaka robotickej technológii znížil riziko komplikácií a urýchlil rekonvalescenciu dievčaťa. UNM Martin ako prvá nemocnica v krajinách V4 vykonala takúto operáciu u detského pacienta pomocou robotickej chirurgie. Odborníci oceňujú jej výhody pri operáciách v ťažko prístupných oblastiach tela.

Lekári v centre robotickej chirurgie UNM doposiaľ operovali pomocou systému Da Vinci už viac ako 100 pacientov. Aktuálne na robotickom systéme operujú chirurgovia, gynekológovia a urológovia. V budúcnosti plánujú pridať aj ďalšie pracoviská a chcú túto techniku viac využívať aj pri detských pacientoch, napr. v detskej chirurgii či urológii.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content