Mestské lesy upozorňujú na nebezpečenstvo azbestu v prírode

Mestské lesy v Bratislave pripomínajú ľuďom, že les nie je miesto na vyhadzovanie odpadu. Žiaľ, nie všetci to chápu. Reagujú tak na nedávny prípad čiernej skládky, keď niekto do lesa v 5. stupni ochrany vyhodil strešnú krytinu z azbestu.

Azbest nie je hocijakým odpadom, ale je nebezpečným karcinogénom, ktorého vdýchnutie môže spôsobiť vážne ochorenia ako azbestózu alebo rakovinu pľúc a príznaky azbestózy, teda nezvratného zjazvenia pľúc, sa môžu objaviť až o 20 rokov neskôr od vdýchnutia vlákien.

Podľa súčasnej legislatívy môžu s odstraňovaním azbestu manipulovať iba špecializované firmy kvôli riziku uvoľňovania nebezpečných vlákien. Odstraňovanie azbestu je náročné, keďže je nutné aplikovať špeciálny postrek, ktorý zabráni uvoľňovaniu vlákien.

Mestské Lesy upozorňujú, že by sme nemali zabúdať na prírodu. Čokoľvek, čo v lese vyhodíme, má na prírodu a okolie negatívny vplyv. V minulosti sa azbest pre jeho izolačné vlastnosti používal v budovách či plášťoch potrubí. Od roku 1970 sa od neho upustilo. Doteraz však zostáva súčasťou mnohých starších budov.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátorka: Erika Demčáková

Skip to content