Greta Thunbergová na súde v Londýne za protestné akcie

Švédsku klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú predvolali na súd vo Westminsterskom magistrátnom súde v Londýne, kde čelila obvineniam z narušenia verejného poriadku. Protest, pri ktorom malo dôjsť k porušeniu zákona, sa odohral v októbri.

Na pojednávaní sa okrem Thunbergovej zúčastnilo ďalších 26 demonštrantov. Švédska aktivistka, rovnako ako štyria ďalší demonštranti, obvinenie popreli. Polícia ju obvinila z nedodržania pravidiel upravujúcich konanie verejných zhromaždení po tom, čo sa spolu s ďalšími protestujúcimi pokúsili zablokovať vstup do hotela. V ňom sa v tom čase konalo stretnutie predstaviteľov ropného a plynového priemyslu.

Pred súdom sa zhromaždilo veľa ďalších demonštrantov a médií. Na súde z bezpečnostných dôvodov neprečítali nahlas Thunbergovej adresu v Štokholme. Súdne pojednávanie stanovili na február 2024. Thunbergová nebola vzatá do väzby a čaká na proces na slobode. Stala sa tvárou globálneho hnutia za záchranu klímy, keď ešte v roku 2018 organizovala každý týždeň protesty pred švédskym parlamentom. V roku 2023 ju opakovane zastavovali či zadržiavali policajti počas protestov vo Švédsku, v Nórsku alebo Nemecku.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.comhttps://sk.wikipedia.org/wiki/Greta_Thunbergov%C3%A1
Moderátorka: Erika Demčáková

Skip to content