Nemecký súd zamietol žiadosť o smrteľné lieky pre samovraždu

Nemecký správny súd v Lipsku uviedol, že nemecké právo nedovoľuje zákonný nárok na smrteľne jedovaté lieky pre ľudí, ktorí chcú dobrovoľne ukončiť svoj život. Súd rozhodol, že distribúcia pentobarbitalu sodného nie je povolená farmaceutickou legislatívou, pričom tým neporušuje právo jednotlivca rozhodnúť sa o ukončení vlastného života.

Označil dostupnosť takejto látky širokej verejnosti za veľmi rizikovú. Pentobarbital sodný je silné sedatívum, ktoré s krátkym časom pôsobenia a vo vysokých dávkach spôsobuje smrť. Ako smrtiacu látku pri popravách ho tiež používa 14 štátov USA.

Súd rozhodoval o žiadosti dvoch mužov zo západného Nemecka, z ktorých jeden je paralyzovaný ochorením skleróza multiplex a druhý má pokročilé štádium rakoviny. Žiadali o povolenie nákupu pentobarbitalu sodného s tým, že chcú doma medzi rodinou ukončiť svoj život bez lekárskej pomoci.

Súd ich žiadosť odmietol. Právny zástupca mužov vyjadril sklamanie z rozhodnutia a povedal, že je to čierny deň pre oboch navrhovateľov aj pre všetkých obyvateľov Nemecka, ktorí dúfali, že pomocou lieku budú môcť spáchať samovraždu a ukončiť tak svoje utrpenie. Plánuje sa odvolať na ústavný súd v Karlsruhe.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátorka: Erika Demčáková

Skip to content