Kybernetická bezpečnosť na Slovensku: Nedostatok odborníkov ohrozuje bezpečnosť

Podľa národného bezpečnostného úradu (NBÚ) je nedostatok odborníkov v oblasti kybernetickej bezpečnosti sú na Slovensku. NBÚ odhaduje, že v tejto oblasti existuje približne 19 200 neobsadených pracovných miest v tejto oblasti. Hovorca úradu Peter Habara uviedol, že nedostatok odborníkov v IT a kybernetickej bezpečnosti je problémom, ktorý sa týka celého sveta. Tieto odhady sú výsledkom dlhodobého skúmania pracovného trhu a jeho schopnosti prispôsobiť sa požiadavkám doby a legislatíve.

Habara tiež poznamenal, že v týchto odhadovaných číslach nie sú zahrnuté veľké podniky, ktoré sa v nasledujúcich rokoch stanú regulovanými subjektmi v dôsledku novelizácie zákona o kybernetickej bezpečnosti a transpozície smernice NIS2. Nedostatok odborníkov je spôsobený pomalou integráciou vzdelávania v oblasti kybernetickej bezpečnosti a informačných technológií do slovenského školstva, ako aj rýchlym technologickým vývojom, tlakom na digitalizáciu a ďalšími faktormi.

NBÚ uvádza, že požadované kvalifikácie pre odborníka v oblasti kybernetickej bezpečnosti sa líšia v závislosti od obsadzovanej pracovnej pozície. Hovorca Habara vysvetlil, že hoci niektoré úlohy v systéme kybernetickej bezpečnosti nevyžadujú nevyhnutne vysokoškolské vzdelanie, je stále potrebné získať odborné vzdelanie, certifikáty a venovať čas odbornému vzdelávaniu počas profesionálnej kariéry.

Je faktom, že slovenské vysoké školy v súčasnosti produkujú veľmi malý počet kvalifikovaných odborníkov v tejto oblasti.

Autor: TASR/Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content