Zatvorenie školy pre nepočujúcich v Anglicku

Hamilton Lodge School and College v Brightone poskytuje vzdelávanie a starostlivosť pre nepočujúce deti vo veku od 5 do 19 rokov už viac ako 80 rokov. Škola sa však zatvorí 31. augusta 2025.

Britská asociácia nepočujúcich (BDA) vyjadrila silný nesúhlas so zatvorením a zdôraznila, že „každé nepočujúce dieťa má prirodzené právo na vzdelanie vo svojom prirodzenom jazyku – britskom posunkovom jazyku (BSL).“

Škola, ktorá patrí pod charitatívnu organizáciu Hamilton Lodge Trust, oznámila toto rozhodnutie s „veľkým zármutkom“. Hovorkyňa školy uviedla, že dôvodom zatvorenia je postupný pokles počtu žiakov. Trust však plánuje pokračovať v podpore komunity nepočujúcich, pričom konečná forma tejto pomoci bude rozhodnutá po konzultáciách so zainteresovanými stranami, ktoré sa uskutočnia v decembri 2024.

Inštitúcia tiež poskytuje rezidenčnú starostlivosť pre mladých ľudí, ktorí sú ubytovaní v oddelených domoch podľa pohlavia, veku a potrieb.

BDA opakovane apelovala na vládu, aby zvážila možnosti, ako by škola mohla naďalej slúžiť komunite nepočujúcich. Hovorca organizácie uviedol: „Aj keď rozumieme ťažkostiam spojeným so situáciou, dôrazne žiadame o dôkladné preskúmanie alternatív, ktoré by umožnili tejto dôležitej inštitúcii pokračovať vo svojej životne dôležitej práci.“ Zatvorenie Hamilton Lodge podľa neho poukazuje na naliehavú potrebu, aby vláda a miestne úrady riešili úbytok špecializovaných vzdelávacích zariadení pre nepočujúce deti.

Charitatívna organizácia tiež upozornila, že zatvorenie predstavuje významnú prekážku pre nepočujúce deti v dosahovaní ich plného potenciálu, či už z akademického, alebo sociálneho hľadiska.

Ministerstvo školstva uviedlo, že bude spolupracovať so školou, miestnymi úradmi, rodičmi a žiakmi, aby „zabezpečilo pozitívne výsledky“ pre študentov, ktorí budú presunutí do vhodných alternatívnych zariadení.

Zdroj: https://www.bbc.com/news/articles/c3rdglg3287o
Editor: Juraj Holéczy
Moderátor: Juraj Holéczy

Skip to content