Projekt AccesS: Európska únia nepočujúcich sa zapája do iniciatívy pre prístupnejšie a udržateľné mestá

Európska únia nepočujúcich (EUD) s potešením oznamuje svoju účasť na projekte AccesS, ktorý je spolufinancovaný z fondov Európskej únie a má za cieľ zlepšiť dostupnosť a udržateľnosť inteligentných miest a budov. Tento trojročný projekt, ktorý sa začal 1. júna v Grécku formou hybridného stretnutia, je podporený programom Horizont Európa.

Projekt AccesS sa zameriava na inovácie v oblasti prístupnosti a inklúzie v mestskom prostredí. Prostredníctvom najmodernejších technológií bude vytvárať bezbariérové prostredia, podporovať jednoduchú mobilitu a zabezpečovať rovnaký prístup k nevyhnutným službám. Tieto technológie budú podporovať nielen inkluzívne mestá, ale aj udržateľné a flexibilné budovy, ktoré sa dokážu prispôsobiť potrebám všetkých používateľov. Okrem toho sa projekt zameriava na vývoj riešení v oblasti prístupnej e-mobility a mikromobility, aby dopravné možnosti v mestách boli dostupné pre každého.

Jedným z cieľov je vytvoriť používateľsky orientované návrhy, ktoré budú prispievať k sociálnej inklúzii, udržateľnosti zastavaného prostredia a adaptívnemu riadeniu mobility. AccesS takisto plánuje zavedenie jednotného štandardu pre prístupné budovy v rámci celej Európskej únie a zvýšenie verejného povedomia v tejto oblasti.

Projekt prinesie riešenia, ktoré budú demonštrované na rôznych miestach v piatich európskych krajinách. Na realizácii sa podieľa 22 partnerov z deviatich krajín. EUD bude v projekte zohrávať kľúčovú úlohu, keďže bude zabezpečovať, aby potreby nepočujúcich boli zahrnuté vo výskume a vývoji. V rámci projektu bude v Európe vytvorených šesť modelových miest, ktoré nastavia nové štandardy v oblasti prístupnosti mestských priestorov.

Zdroj / foto: https://www.eud.eu/projects/current-projects/access/
Editor: Juraj Holéczy
Moderátor: Juraj Holéczy

Skip to content