Súd odsúdil šíriteľky falošnej fámy o prvej dáme Francúzska

Francúzsky súd vo štvrtok 12. 09. 2024 rozhodol, že dve ženy musia zaplatiť Brigitte Macronovej, manželke francúzskeho prezidenta, odškodné vo výške 8000 eur. Obe ženy šírili nepravdivé informácie, že Macronová je transsexuálka, a túto fámu ďalej rozširovali konšpirační teoretici a podporovatelia krajnej pravice počas kampane jej manžela za znovuzvolenie. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Brigitte Macronová, ktorá má 71 rokov, sa na júnovom pojednávaní nezúčastnila a nebola prítomná ani pri vyhlásení rozsudku. Na súd sa obrátila pre urážku na cti po tom, čo v decembri 2021 ženy zverejnili video na YouTube, v ktorom tvrdili, že Macronová bola v minulosti mužom. Táto fáma sa potom šírila na sociálnych sieťach pred prezidentskými voľbami v roku 2022.

Vo falošných tvrdeniach sa uvádzalo, že Brigitte Trogneuxová, jej rodné meno, nikdy neexistovala a že ženskú identitu prebral jej brat Jean-Michel Trogneux po zmene pohlavia.

Parížsky súd posudzoval prípad ako porušenie práva na súkromie, základných ľudských práv a nezákonné použitie fotografií. Obe ženy boli tiež odsúdené na zaplatenie ďalších 5000 eur odškodného Jeanovi-Michelovi Trogneuxovi a dostali podmienečnú pokutu 500 eur.

Jedna z obvinených, Amandine Royová, ktorá sa označuje za duchovné médium, diskutovala na svojom YouTube kanáli o tejto téme s Natachou Reyovou, ktorá sa označuje za nezávislú novinárku. Reyová vo videu tvrdila, že odhalila “štátne klamstvo” a “podvod”.

Podobným fámam čelili aj ďalšie známe ženy, ako bývalá prvá dáma USA Michelle Obamová, súčasná americká viceprezidentka a prezidentská kandidátka Kamala Harrisová a bývalá premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová. Cieľom týchto dezinformácií bolo znížiť ich reputáciu a zosmiešniť ich. Počas prezidentskej kampane v roku 2017 bol podobným útokom vystavený aj Emmanuel Macron, ktorý bol falošne obviňovaný z homosexuality.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: wikipedia.orgcanva.com
Moderátor: Juraj Holéczy

Skip to content