Správa EUD vyzýva EÚ na uznanie posunkových jazykov a posilnenie práv nepočujúcich

V dňa 18.9.2024 (štvrtok) Európska únia nepočujúcich (EUD) predložila alternatívnu správu Výboru OSN pre Dohovor o právach osôb so zdravotným postihnutím v rámci druhého cyklu preskúmania EÚ. Táto správa, vypracovaná v spolupráci s 31 národnými združeniami nepočujúcich a organizáciami občianskej spoločnosti, predstavuje pohľad európskej komunity nepočujúcich na reakciu EÚ na zoznam otázok Výbor OSN.

V správe sa zdôrazňujú kľúčové odporúčania, vrátane uznania 29 národných posunkových jazykov ako úradných jazykov EÚ. Upozorňuje sa na nedostatky v právnych predpisoch EÚ, ktoré ovplyvňujú rovnosť, prístupnosť a nediskrimináciu nepočujúcich. Dokument taktiež obsahuje návrhy opatrení, ktoré sú nevyhnutné na zabezpečenie plnej účasti nepočujúcich v oblastiach ako sú záchranné služby, zamestnanosť a prístup k informáciám.

Tento prelomový dokument odráža pokračujúce úsilie EUD o zabezpečenie úplného súladu politík EÚ s OSN pre Dohovor o právach osôb so zdravotným postihnutím a o ochranu jazykových a kultúrnych práv nepočujúcich, ako aj ich postavenia ako osôb so zdravotným postihnutím.

Na jeho webovej stránke je priložený dokument v anglickom jazyku, ktorý si môžete pozrieť alebo stiahnuť.

Zdroj / foto: EUD
Editor: Juraj Holéczy
Moderátor: Juraj Holéczy

Skip to content