Ropa bude v maďarskom vlastníctve už od hraníc Bieloruska s Ukrajinou

Ropa z Ruska sa doteraz dostávala do Maďarska až na ukrajinsko-maďarskej hranici, no teraz bude Maďarsko preberať časť zásob už na bielorusko-ukrajinskej hranici. Tento krok môže byť dlhodobým riešením, ktoré umožní efektívnejšie plánovanie a dodávanie, uviedol generálny riaditeľ skupiny MOL, Zsolt Hernádi, v rozhovore pre server http://index.hu .

Hernádi tiež spomenul, že 9. septembra bola dosiahnutá dohoda o pokračovaní dodávok ruskej ropy cez ropovod Družba. Ako dodal, hoci ropa stále prichádza do Maďarska cez vojnové oblasti, čo nesie určité riziko, ruskí dodávatelia už nenesú všetky riziká, keďže MOL sa stáva vlastníkom niektorých zásob.

Podľa Hernádiho je pozitívne, že ruskí a ukrajinskí obchodní partneri majú záujem o dlhodobé udržanie dodávok a nové dohody sú v súlade so všetkými právnymi predpismi Európskej únie a Ukrajiny. Dodal, že Európska únia chápe, že Maďarsko a Slovensko nemajú v strednodobom horizonte inú praktickú možnosť než východnú trasu, a preto sú tieto dodávky oslobodené od sankcií. Hernádi varoval, že ak by sa dodávky ruskej ropy zastavili, súčasný systém by zlyhal a celý región by bol vážne postihnutý.

Spoločnosť MOL v pondelok oznámila, že uzavrela dohody s dodávateľmi ropy a prevádzkovateľmi ropovodov na zabezpečenie pokračovania dodávok ropy cez Bielorusko a Ukrajinu do Maďarska a na Slovensko. Šéf úradu maďarskej vlády, Gergely Gulyás, 22. augusta uviedol, že je veľká pravdepodobnosť, že MOL bude schopná uzavrieť dohody, ktoré zabezpečia nepretržité dodávky ropy do Maďarska cez Ukrajinu.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://canva.com
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content