Plénum odvolalo M. Šimečku z funkcie podpredsedu parlamentu

Michal Šimečka, líder opozičného Progresívneho Slovenska (PS), bol 17. 9. 2024 odvolaný z funkcie podpredsedu Národnej rady SR. Parlament o jeho odvolaní hlasoval tajne, pričom za odvolanie hlasovalo 76 poslancov z prítomných 77. Nikto nebol proti a nikto sa nezdržal. Schôdzu k jeho odvolaniu iniciovali poslanci za Smer-SD a SNS, ktorí ho obvinili z podozrenia z čerpania štátnych dotácií ľuďmi, ktorí sú mu blízki, a z manipulácie pri prideľovaní dotácií. Ďalej mu vyčítali organizáciu protestov proti vedeniu ministerstiev kultúry a spravodlivosti, kde podľa nich jeho rodina stráca finančné zázemie.

Šimečka tieto obvinenia odmietol a považoval odvolanie za pomstu za svoju úspešnú opozičnú prácu. Opozičné strany PS, SaS, KDH a hnutie Slovensko už vopred avizovali, že sa hlasovania nezúčastnia. Šimečka v reakcii uviedol, že odvolanie ho nezastaví a chce Roberta Fica poraziť vo voľbách. Zároveň kritizoval vládu za to, že sa nesústredí na skutočné problémy krajiny, ako sú nízke platy učiteľov a zdravotných sestier či zlepšenie infraštruktúry.

Premiér Robert Fico odvolanie Šimečku podporil a považoval ho za správne vzhľadom na kauzu s dotáciami. Plánuje požiadať Najvyšší kontrolný úrad o preverenie tejto záležitosti. Koalícia podľa neho rešpektuje právo opozície na obsadenie postu podpredsedu parlamentu, ale považuje za dôležité preveriť, či zo strany Šimečkovej rodiny nešlo o príživníctvo a podvody pri získavaní dotácií.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: TASR
Moderátor: Juraj Holéczy

Skip to content