FBI vyšetruje streľbu v blízkosti Trumpa ako pokus o atentát

V nedeľu 15. 09. 2024 došlo k streľbe v blízkosti golfového klubu bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa vo West Palm Beach na Floride. Incident sa vyšetruje ako pokus o atentát na Trumpa, informovali svetové agentúry. Podľa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a miestnej polície, agenti Tajnej služby (USSS) spozorovali hlaveň pušky v kríkoch neďaleko golfového ihriska, kde sa Trump nachádzal. Okolo 13:30 miestneho času bolo vypálených najmenej štyri výstrely týmto smerom. Podozrivý muž následne ušiel na čiernom nissane, no polícia ho neskôr zadržala.

Pri zadržaní muža, identifikovaného ako 58-ročný Ryan Wesley Routh, našli v jeho blízkosti pušku AK-47 s ďalekohľadom, dva ruksaky a videokameru GoPro. Vzdialenosť od miesta, kde sa Trump nachádzal, bola približne 365 až 460 metrov. Trumpov volebný tím uviedol, že exprezident bol v bezpečí a nič sa mu nestalo. Po incidente sa vrátil do svojho sídla Mar-a-Lago.

Tento incident sa odohral len dva mesiace po tom, ako bol Trump ľahko zranený počas predvolebného zhromaždenia v Pensylvánii. Vtedy ho guľka zasiahla do ucha, a strelca, 20-ročného Thomasa Crooksa, usmrtil ostreľovač USSS. Tento útok bol prvým pokusom o atentát na amerického prezidenta alebo kandidáta po viac ako štyridsiatich rokoch.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: wikipedia.orgcanva.com
Moderátor: Juraj Holéczy

Skip to content