Etika a správanie v politike: Reakcie na útoky voči ženám v NR SR

Podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky, Peter Žiga, vyzval na obnovu slušnosti a korektnosti v rokovacej sále po incidente, ktorý sa odohral počas parlamentného rokovania. K situácii došlo, keď bola poslankyňa Lucia Plaváková (PS) vykázaná z rokovacej sály kvôli nálepkám na svojom počítači. Žiga vyjadril názor, že je neprijateľné, aby sa v parlamente diskutovalo o takýchto trivialitách, a zdôraznil potrebu venovať sa dôležitým otázkam, ktoré zaujímajú slovenskú verejnosť.

Incident bol predmetom diskusie aj medzi poslancami, pričom Žiga avizoval, že požiada ústavnoprávny výbor o objasnenie rokovacieho poriadku. Cieľom je dosiahnuť dohodu o pravidlách správania v parlamente. Žiga zároveň kritizoval vulgárne vyjadrenia, ktoré sa objavili mimo rokovacej sály, a apeloval na poslancov, aby dodržiavali základné normy slušnosti.

Opozícia, vrátane poslankýň z PS, SaS, KDH a hnutia Slovensko, odsúdila útoky voči ženám zo strany koaličných predstaviteľov a navrhla prijatie uznesenia, ktoré by malo odsúdiť rastúcu nenávisť a polarizáciu v spoločnosti. Lucia Plaváková kritizovala správanie Andreja Danka, ktorý ju vykázal zo sály, a vyhlásila, že incident považuje za útok na LGBTI komunitu. Opozícia požaduje aj ospravedlnenie od Danka a ďalších predstaviteľov koalície.

Mnohé poslankyne vyjadrili presvedčenie, že je potrebné spoločne sa postaviť proti útokom voči ženám a zabezpečiť, aby sa v parlamente diali diskusie na úrovni. Tento incident odhalil nielen napätie medzi jednotlivými stranami, ale aj potrebu prehodnotiť správanie a prístup k rôznym otázkam v slovenskej politike. Očakáva sa, že vývoj tejto situácie bude mať dopad na vzťahy v parlamente a môže vyvolať diskusie o etike a slušnosti v politickej sfére.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: TASR
Moderátor: Juraj Holéczy

Skip to content