Do otvoreného vesmíru vystúpili prvýkrát neprofesionálni astronauti

Vo štvrtok 12. 09. 2024 viac ako 1,2 milióna používateľov sociálnej siete X sledovalo historický prvý výstup neprofesionálnych astronautov do voľného vesmíru, ktorý uskutočnila posádka misie SpaceX Polaris Dawn. Prvým, kto vystúpil, bol Jared Isaacman, po ňom nasledovala Sarah Gillisová, zatiaľ čo zvyšní dvaja členovia misie, Scott Poteet a Anna Menonová, zostali na palube kapsuly Dragon.

Keďže loď nemala vzduchovú komoru, otvorenie prielezu vystavilo celú posádku vákuu. Hlavným cieľom misie bolo otestovať nové vesmírne obleky od Elona Muska, ktoré sú biele a futuristického vzhľadu. Astronauti boli s loďou prepojení káblami, ktoré im dodávali kyslík, a používali systém Skywalker na pohyb mimo lode.

Výstup trval približne dve hodiny, čo je kratšie než výstupy profesionálnych astronautov z ISS. Jared Isaacman, zakladateľ spoločnosti Shift4, celú misiu financoval, rovnako ako predtým svoj let s SpaceX v roku 2021.

Posádka odštartovala v utorok z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride a približne 14 minút po štarte vstúpila do beztiažového stavu. Kapsula Dragon šesťkrát obletela Zem a dosiahla vzdialenosť 1400 kilometrov od planéty, čo je najväčšia vzdialenosť od misie Apollo v roku 1972.

Posádka pred výstupom testovala pohyblivosť vesmírnych oblekov a prípravu kabíny na fungovanie vo vákuu. Misia bola jednou z prvých, kde sa do výstupu zapojili neprofesionálni astronauti, ktorí sa na misiu pripravovali viac ako dva roky.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: canva.com
Moderátor: Juraj Holéczy

Skip to content