Rakúsky posunkový jazyk ako voliteľný maturitný predmet

Rakúsky minister školstva Martin Polaschek sa rozhodol zaradiť rakúsky posunkový jazyk do bežného školského systému. Po nedávno prijatej novele učebných osnov bude rakúsky posunkový jazyk zakotvený ako jazyk v učebných osnovách aj na vyšších stredných školách (AHS). V budúcnosti budú môcť tieto školy ponúkať výučbu rakúskeho posunkového jazyka všetkým žiakom – bez ohľadu na to, či sú sluchovo postihnutí alebo nie – ako alternatívu k druhému cudziemu jazyku/latinčine alebo druhému cudziemu jazyku/ gréčtine (obidva štvorročné programy) a ako povinne voliteľný predmet (trojročný program). Žiaci teda môžu absolvovať aj maturitu z predmetu ÖGS.

Polaschek hovoril: Pevne zakotvujeme rakúsky posunkový jazyk v bežnom školskom systéme. To dáva školám možnosť ponúkať posunkový jazyk ako druhý cudzí jazyk. Je to dôležitý krok k väčšej inklúzii v našom školskom systéme. Je to tiež jasný prejav uznania a rešpektu voči všetkým približne 9 000 nepočujúcim v Rakúsku. Som presvedčený, že týmto krokom sa rakúsky posunkový jazyk dostane ešte viac do centra pozornosti a zviditeľní sa v našej spoločnosti.

Helena Jarmerová, prezidentka Rakúskej federácie nepočujúcich, dodala: ‘’Zavedenie nových učebných osnov vo vyšších ročníkoch predstavuje prvý dôležitý krok k uznaniu rakúskeho posunkového jazyka (ÖGS) vo vzdelávacej politike. Na dosiahnutie nášho dlhodobého cieľa musia nasledovať ďalšie opatrenia: Inkluzívna spoločnosť, v ktorej majú všetci žiaci rovnaké príležitosti.’’

Študenti na stredých školách budú mať možnosť učiť sa posunkový jazyk bez ohľadu na to, či sú sluchovo postihnutí alebo nie. Nový učebný plán bol vypracovaný v spolupráci s odborníkmi a Rakúskym zväzom nepočujúcich (ÖGLB) a vstúpi do platnosti v nadchádzajúcom školskom roku 2024/25.

Zdroj / foto: https://www.bizeps.or.at/bildungsminister-polaschek-neue-lehrplaene-fuer-oesterreichische-gebaerdensprache/
Editor: Juraj Holéczy
Moderátor: Juraj Holéczy

Skip to content