Prezident vymenoval Pavla Gašpara za riaditeľa SIS

Prezident SR Peter Pellegrini v pondelok vymenoval Pavla Gašpara za nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS). Gašparova nominácia bola schválená vládou už vo februári, ale jeho menovanie prebehlo až teraz, keďže bývalá prezidentka Zuzana Čaputová túto úlohu prenechala svojmu nástupcovi. Pred vymenovaním do tejto funkcie pôsobil Gašpar ako námestník riaditeľa spravodajskej služby. Po zmene štatútu SIS získal kompetencie jej riaditeľa. V minulosti pôsobil na poste štátneho tajomníka ministerstva spravodlivosti.

Prezident Pellegrini v príhovore zdôraznil, že SIS musí slúžiť výlučne štátu a nesmie byť zneužívaná na politické alebo iné osobné záujmy. Vyjadril tiež želanie, aby Gašpar nikdy nemusel čeliť podozreniam z nezákonnej činnosti SIS a aby dokázal obnoviť dôveru občanov v tajnú službu tým, že bude pracovať v prísnom súlade so zákonom a demokratickými pravidlami.

Pellegrini tiež apeloval na význam fungovania efektívnych kontrolných mechanizmov činnosti SIS, či už na parlamentnej úrovni, vo vláde alebo v rámci iných štátnych orgánov. Dôvera verejnosti v SIS podľa neho závisí aj od toho, ako dobre tieto kontrolné mechanizmy fungujú.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: TASR/ Pavel Neubauer
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content