Nemecko: Stupeň ohrozenia na základni NATO zvýšili pre možnú ruskú sabotáž

Minulotýždňové dočasné zvýšenie bezpečnostného stupňa na leteckej základni NATO pri Geilenkirchene v Nemecku bolo spôsobené dôveryhodnou informáciou od zahraničnej tajnej služby o možnej hrozbe sabotážneho útoku s použitím dronu zo strany Ruska. O tejto situácii informovala agentúra DPA na základe nemeckých bezpečnostných zdrojov.

Na základni bol vo štvrtok večer vyhlásený druhý najvyšší bezpečnostný stupeň Charlie, ktorý signalizuje, že došlo k incidentu alebo existujú informácie o možnom teroristickom útoku. Bezpečnostné opatrenia trvali menej než 24 hodín, po ktorých sa základňa vrátila na predchádzajúcu úroveň Bravo+, ktorá je v platnosti od začiatku vojny na Ukrajine.

Hovorca základne uviedol, že zvýšenie stupňa ohrozenia bolo preventívne opatrenie na zníženie potenciálnych rizík pre personál a zabezpečenie kľúčových činností. Zároveň zdôraznil, že takýto krok je nezvyčajný a na základni sa už roky nepoužíval.

Hovorca sa odmietol vyjadriť k detailom hrozby, avšak poprel špekulácie o možnom prelete dronov nad základňou.

Na základni pri Geilenkirchene sú umiestnené lietadlá AWACS, ktoré monitorujú vzdušný priestor východných oblastí Aliancie a dokážu detekovať a identifikovať lietadlá vzdialené viac ako 400 kilometrov.

Pred dvoma týždňami bola uzavretá vojenská základňa v Kolíne nad Rýnom kvôli podozreniu zo sabotáže po nájdení diery v plote, ktorý chráni vodný zdroj základne. Testy však nepotvrdili kontamináciu vody.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: wikipedia.orgcanva.com
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content