Lukašenko varuje, že migrantov smerujúcich cez Bielorusko do EÚ nezastaví

Bielorusko neplánuje zabraňovať migrantom z krízových oblastí prechádzať cez svoje územie smerom do Európskej únie. V pondelok to uviedol bieloruský prezident Alexander Lukašenko v rozhovore pre ruskú televíziu, o čom informovala agentúra DPA.

Lukašenko, ktorý nie je uznávaný Západom, sa vyjadril, že Západ na neho uvaľuje sankcie, ale zároveň požaduje, aby chránil EÚ pred migráciou. „To sa nestane,“ vyhlásil.

Európska únia, najmä Poľsko, obviňuje ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho spojenca Lukašenka, že od roku 2021 zámerne posielajú nelegálnych migrantov do EÚ a poskytujú im víza a prepravu. Hlavná migračná trasa vedie cez Bielorusko k poľským hraniciam.

Poľský minister zahraničných vecí Radek Sikorski už v júni tvrdil, že cieľom tohto konania zo strany Moskvy a Minsku je ukázať Európe, že vonkajšia hranica EÚ nie je dostatočne chránená, čo má za následok politické dôsledky, ako napríklad posilnenie krajne pravicových strán, ktoré sľubujú rozvrat EÚ zvnútra.

Poľsko preto vybudovalo 5,5 metra vysoký plot pozdĺž veľkej časti svojej východnej hranice a posilnilo elektronické sledovacie systémy. Napriek tomu DPA uvádza, že denne dochádza k pokusom o prekročenie hranice, pričom za posledné tri dni bolo zaznamenaných 201 takýchto prípadov.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: freepik.com, Wikipedia.org
Moderátor: Juraj Holéczy

Skip to content