Indickí lekári štrajkujú po znásilnení a vražde mladej lekárky v Kalkate

Lekári v štátnych nemocniciach v niekoľkých indických štátoch začali v sobotu (17. 08. 2024) celoštátny štrajk na protest proti nedávnemu znásilneniu a vražde mladej lekárky. Incident sa stal v Kalkate, hlavnom meste štátu Západné Bengálsko, kde telo 31-ročnej ženy sa našlo v piatok (09. 08. 2024), zamestnanej v tamojšej nemocnici, bolo nájdené s mnohými zraneniami. Pitva potvrdila, že bola znásilnená a následne zavraždená. Polícia zadržala podozrivého muža, ktorý tiež pracoval v tej istej nemocnici.

V reakcii na túto tragédiu vypukli v Kalkate protesty lekárov, ktorí požadujú spravodlivosť a lepšiu bezpečnosť na pracovisku. Protesty sa rýchlo rozšírili aj do ďalších častí Indie.

Sexuálne násilie na ženách je v Indii vážnym problémom, pričom v roku 2022 bolo denne zaznamenaných takmer 90 prípadov znásilnenia. Lekári tiež čelia hrozbám násilia od príbuzných pacientov, najmä po doručení zlých správ.

Lekárske združenia preto požadujú zavedenie prísnych bezpečnostných opatrení, ako je inštalácia priemyselných kamier v nemocniciach, a tiež špeciálny zákon na ochranu lekárov a zdravotníkov pred násilím na pracovisku. Podľa prieskumu Indickej lekárskej asociácie sa až 75 percent indických lekárov už stretlo s nejakou formou násilia.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: freepik.com
Moderátor: Juraj Holéczy

Skip to content