Výrobcovia musia púšťať do obehu iba fľaše s pripevnenými viečkami

Tento týždeň nadobudla účinnosť novela zákona o odpadoch, ktorá vyžaduje, aby výrobcovia uvádzali na trh len fľaše, ktoré majú viečka pripevnené aj po otvorení. Cieľom tejto úpravy je znížiť negatívny vplyv plastových výrobkov na životné prostredie, informovala organizácia zodpovednosti výrobcov (OZV) Envi-Pak.

“Nové pravidlo platí v celej Európskej únii a jednotlivé štáty ho museli začleniť do svojej legislatívy. Znamená to, že výrobcovia môžu na trh uvádzať iba obaly, ktorých viečka sú pripevnené k fľaši a ostanú tam počas celého používania výrobku,” vysvetlila Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV Envi-Pak.

Envi-Pak chápe, že to môže znížiť pohodlie pri pití, ale analýzy ukazujú, že veľké množstvo plastových vrchnákov končilo voľne pohodené v prírode. “Veríme, že toto nariadenie bude mať pozitívny vplyv na prírodu,” poznamenala Kretter.

V slovenskej legislatíve je zároveň výnimka pre obaly na mlieko, ktoré sa nepovažuje za nápoj, ale za potravinu. “V krajinách, kde sú obaly na mlieko považované za nápojové, platí rovnaké pravidlo o pripevnených viečkach,” dodala Kretter. OZV odporúča výrobcom mlieka a mliečnych výrobkov, aby tiež používali pripevnené viečka, aby predišli problémom na európskom trhu.

Kretter tiež uviedla, že viečka sú cenným materiálom pre recykláciu a využívajú sa napríklad na výrobu inštalatérskych trubiek, paliet, kontajnerov, krabíc a ďalších produktov.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: freepik.com
Moderátor: Juraj Holéczy

Skip to content