V tlačenici na severe Indie zomrelo najmenej 116 ľudí, zväčša ženy a deti

V utorok 2. júla 2024 stúpol počet obetí tlačenice na náboženskom zhromaždení na severe Indie na najmenej 116. Desiatky ďalších ľudí utrpeli zranenia. TASR informuje o tejto tragédii na základe správ agentúr AP a Reuters.

K tlačenici došlo v obci v okrese Háthras v štáte Uttarpradéš, keď stovky ľudí opúšťali hinduistický obrad, ktorý sa konal v stane a organizoval ho miestny hinduistický líder. Príčina paniky a následnej tlačenice nebola okamžite jasná, ale indické médiá citovali úrady, podľa ktorých mohlo prispieť teplo a dusno v stane. Na videu z miesta incidentu je vidieť, že konštrukcia stanu sa zrútila.

Podľa hlavného ministra štátu Uttarpradéš Jógího Aditjanáta tlačenica vznikla, keď sa ľudia začali tlačiť k pódiu, aby sa dotkli odchádzajúceho kazateľa. Generálny riaditeľ polície štátu Uttarpradéš Prašant Kumár uviedol, že medzi obeťami je najmenej 116 ľudí, prevažne ženy a deti. Viac ako 80 ľudí bolo zranených a hospitalizovaných.

Polícia začala vyšetrovať príčinu incidentu a prisľúbila potrestanie každého, kto bude zodpovedný za túto tragédiu. Podľa polície bolo zhromaždenie pravdepodobne väčšie, než bolo povolené. Organizátori mali povolenie pre účasť 5000 ľudí, no nakoniec sa ich tam zišlo viac ako 15.000.

Tlačenice a nehody na náboženských podujatiach v Indii sú pomerne časté, keďže sa na nich často zhromaždí veľký počet ľudí na malom priestore. V roku 2013 zomrelo vyše 100 ľudí pri podobnej tlačenici na náboženskom festivale v štáte Madhjapradéš.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: freepik.com
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content