V obci Rakúsy má vzniknúť pilotná rómska národnostná škola

Ministerstvo školstva, výskumu, vedy a športu SR spolu s obcou Rakúsy, Prešovskou univerzitou v Prešove a Asociáciou škôl s vyučovaním rómskeho jazyka sa dohodli na vytvorení pilotnej rómskej národnostnej školy v obci Rakúsy, v okrese Kežmarok. Memorandum o spolupráci podpísali všetky zainteresované strany, čím sa zaviazali podporovať kvalitu rómskeho školstva na Slovensku.

Podľa údajov z Atlasu rómskych komunít z roku 2019 žije na Slovensku približne 450 000 Rómov, pričom 60 percent z nich používa doma primárne rómsky jazyk. Napriek tomu je na Slovensku len málo škôl, ktoré vyučujú v rómskom jazyku a žiadna, kde by bol rómsky jazyk hlavný vyučovací jazyk. Cieľom memoranda je zmeniť tento stav a vytvoriť podmienky pre vzdelávanie v materinskom jazyku Rómov.

Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) zdôraznil dôležitosť vzdelávania detí z národnostných menšín v ich materinskom jazyku a vyjadril podporu pre vznik pilotnej školy. Pilotná základná škola v obci Rakúsy umožní rómskym deťom nielen vzdelávanie v ich materinskom jazyku, ale aj boj proti segregácii. Projekt má potenciál pozitívne ovplyvniť životy rómskych detí a prispieť k zachovaniu a rozvoju rómskej identity, jazyka, kultúry a tradícií.

Memorandum bolo uzavreté na šesť rokov a všetky zúčastnené strany sa zaviazali vyvinúť maximálne úsilie na splnenie jeho cieľov. Tento projekt je považovaný za významný krok k zlepšeniu národnostného školstva na Slovensku a podpore rómskej komunity.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: freepik.com
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content