Spoločné dobrodružstvo: Európsky tábor mládeže s nepočujúcimi nevidiacimi v oblasti Ruhr

Od 21. do 31. júla sa mladí nepočujúci nevidiaci jednotlivci z celej Európy zhromaždia v krásnej prírode oblasti Ruhr v Nemecku.

Druhý Európsky tábor mládeže s nepočujúcim zrakom (EDBYC) sa tu bude konať, organizovaný a určený pre mladých nepočujúcich s nedostatkom zraku.

„Pred dvoma rokmi sa prvý tábor mládeže s nepočujúcim nevidiacim konal v Belgicku a bol úspešný!“ hovorí Lisa van der Mark. Lisa je sama nepočujúca nevidiaca a jednou z organizátoriek júlového tábora.

Lisa vysvetľuje, že existujú rôzne formy nepočujúcich nevidiacich: spôsobené vekom, od narodenia alebo postupne v priebehu života. Často je táto posledná skupina už nedoslýchavá a postupne stráca aj sluch, aj zrak. Príkladom je známy Usherov syndróm.

Ľudia, ktorí sa narodili nepočujúci a sú nepočujúci slepí, často ovládajú posunkový jazyk alebo hmatový posunkový jazyk. Hmatový posunkový jazyk je tiež známy ako štvorručný posunkový jazyk. V tomto spôsobe drží nepočujúci slepá osoba voľne ruky druhej osoby, aby cítila tvary a pohyby.

„Existuje aj protactile. Je to nový, mladý jazyk, ktorý je stále vo vývoji. Protactile je skutočným rodným jazykom nepočujúcich slepých osôb s odlišnou gramatikou a štruktúrou ako vizuálne posunkové jazyky. Keďže je protactile stále nový, vypožičiavajú sa aj posunky z NGT (holandský posunkový jazyk), no postupne sa slovník rozširuje,“ vysvetľuje Lisa.

Zatiaľ nie je jasné, ako sa bude dariť táboru mládeže v júli, ale Lisa hovorí, že predchádzajúci tábor v Belgicku poskytol dobrý pohľad na to, ako sa ľudia v skupine správajú k sebe. Väčšina skupiny sa narodila nepočujúca a komunikovala (hmatovým) posunkovým jazykom, zatiaľ čo malá časť účastníkov nevedela alebo málo vedela posunkový jazyk. Títo ľudia komunikovali hlavne ústne a písomne. Toto bude tiež výzvou na nadchádzajúcom tábore.

Organizácia tábora pozostáva z nepočujúcich nevidiacich jednotlivcov, podporovaných malou skupinou nepočujúcich dobrovoľníkov. Počas tábora budú prítomní aj DBA a tlmočníci. Lisa vysvetľuje: „DBA sú asistenti pre nepočujúcich nevidiacich, známi aj ako vidiaci sprievodcovia. Vedia, ako komunikovať s nepočujúcimi nevidiacimi. Pomáhajú poskytovaním informácií, aby mohli nepočujúci nevidiaci zostať nezávislí alebo rozvíjať ich nezávislosť.“

Zdroj: Jos de Winde/ DNieuws
Foto: IG/ edby_camp
Editorka: Klaudia Jusková
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content