Po vyše roku sa skončila misia simulujúca pobyt na planéte Mars

Prvá z niekoľkých misií amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), ktorá simulovala pobyt na Marse, sa skončila 6.júla.2024 po viac ako roku. Štyria dobrovoľníci opustili špeciálne obydlie v texaskom meste Houston, informovala agentúra DPA.

Dve ženy a dvaja muži strávili 378 dní v zariadení s názvom Mars Dune Alpha, ktoré sa nachádza v Johnsonovom vesmírnom stredisku (JSC). Táto 160 metrov štvorcová stanica, vytvorená pomocou 3D tlačiarne, napodobňuje podmienky na Marse.

Simulácia zahŕňala 22-minútové oneskorenie v komunikácii, obmedzené zdroje, simulované poruchy prístrojov a výstupy do “otvoreného vesmíru”. Účastníci nemohli opustiť izolované zariadenie, ktoré spolu s časťou terénu bolo umiestnené pod veľkou kupolou. Ak chceli vyjsť “von”, museli prejsť cez prechodovú komoru.

Posádka simulovala prechádzky po Marse, pestovala a zbierala šalátové plodiny na doplnenie svojej stravy a podieľala sa na údržbe stanice. “Dáva nám to možnosť naučiť sa všetko o týchto zložitých systémoch, čo urobí cestu na Mars bezpečnejšou,” povedala riaditeľka technického oddelenia NASA Julie Kramerová.

Táto misia bola prvou zo série Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA). Ďalšie misie sú naplánované na roky 2025 a 2027.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: freepik.com
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content