Európska komisia schválila prvú vakcínu proti ochoreniu chikungunya

Európska komisia schválila prvú a jedinú vakcínu proti vírusu chikungunya na trh v EÚ. Vakcínu, nazvanú IXCHIQ, oznámila francúzska biotechnologická spoločnosť Valneva. Vakcína je určená pre osoby nad 18 rokov a bola vyvinutá v Rakúsku. Okrem EÚ bola už schválená aj v USA a Kanade.

Vírus chikungunya je prenášaný komármi tigrovanými a egyptskými. Bol prvýkrát identifikovaný v Tanzánii v roku 1952 a jeho názov znamená “kráčať zhrbene” v jazyku etnika Makondov, čo odkazuje na postoj infikovaných ľudí.

Infekcia spôsobuje symptómy u 97 percent infikovaných štyri až sedem dní po uštipnutí komárom. Hoci úmrtnosť je nízka, infekčnosť je vysoká. Príznaky zahŕňajú akútnu horúčku, bolesti kĺbov a svalov, bolesť hlavy, nevoľnosť a vyrážky. Bolesť kĺbov môže byť vyčerpávajúca a trvať týždne až roky.

V endemických oblastiach môže ochorieť tretina až tri štvrtiny populácie. Cestovatelia sú vystavení vysokému riziku v Južnej a Strednej Amerike, Karibiku, Afrike a juhovýchodnej Ázii. Chikungunya sa objavila vo viac ako 110 krajinách a vďaka globálnemu otepľovaniu sa komáre rodu Aedes šíria aj v Európe.

Chikungunya zatiaľ nemá liek, ale prevencii môžu pomôcť opatrenia ako nosenie dlhého, svetlého oblečenia a používanie repelentu.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: freepik.com, wikipedia.org
Moderátor: Juraj Holéczy

Skip to content