Žena z Texasu sa pokúsila utopiť trojročné moslimské dievčatko

V americkom štáte Texas obvinili ženu z pokusu o utopenie trojročného palestínsko-amerického moslimského dievčaťa, pričom tamojšia polícia uviedla, že incident bol motivovaný predsudkami a podozrivá predtým vyslovila rasovo motivované výroky. K incidentu došlo v máji, no prípad získal mediálnu pozornosť až v pondelok, keď Výbor pre americko-islamské vzťahy ponúkol obetiam podporu a identifikoval ich na základe vierovyznania a pôvodu.

Úrad okresného prokurátora oznámil, že prípad prešetruje. K incidentu došlo pri bazéne v bytovom komplexe v štvrti Dallas-Fort Worth v meste Euless. Podozrivá, 42-ročná Elizabeth Wolfová, sa údajne dostala do slovnej potýčky s matkou trojročného dievčaťa, ktorá bola pri bazéne aj so svojím šesťročným synom. Podozrivá sa ich pýtala, odkiaľ pochádzajú, a následne sa pokúsila utopiť dievča a tiež zdrapiť jej brata.

Matka dievčaťa dokázala svoju dcéru vytiahnuť z bazéna. Zdravotníci, ktorí prišli na miesto, obe deti vyšetrili a usúdili, že sú v poriadku. Polícia zatkla podozrivú a obvinila ju z pokusu o hrdelnú vraždu.

Ľudskoprávne skupiny poukázali na nárast islamofóbie, protipalestínskych predsudkov a antisemitizmu v USA od vypuknutia najnovšieho konfliktu na Blízkom východe. Prezident Joe Biden uviedol, že je správami o incidente “hlboko znepokojený”. Minulý rok v októbri bol v štáte Illinois smrteľne dobodaný šesťročný chlapec palestínsko-amerického pôvodu, a vo februári bol v Texase pobodaný Američan palestínskeho pôvodu, pričom polícia tieto prípady klasifikovala ako zločiny z nenávisti. Podobne bol hodnotený aj novembrový prípad streľby na troch palestínskych študentov vo Vermonte.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto:freepik.com
Moderátor: Juraj Holéczy

Skip to content