V Mexiku zavraždili primátorku, ktorá bola vlani terčom únosu

Sotva 24 hodín po tom, čo bola Claudia Sheinbaumová historicky ako prvá žena zvolená za prezidentku Mexika, došlo v meste Cotija k smrteľnej streľbe na primátorku Yolandu Sánchezovú Figueroaovú. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Útok sa odohral v pondelok (03.06.2024), keď Yolanda vstupovala spolu so svojím ochrankárom do telocvične neďaleko centra mesta. Skupina neznámych mužov začala bez varovania strieľať, čo vyvolalo prestrelku. Primátorka bola pri tom vážne zranená.

Po prevoze do nemocnice jej lekári už iba konštatovali smrť. Doterajšie vyšetrovanie neprinieslo žiadne informácie o možných páchateľoch. Yolanda bola vlani v septembri na tri dni unesená údajnými členmi drogovej organizácie CJNG, keďže ešte nemala pridelenú ochranu.

Vo voľbách v júni 2021 porazila kandidáta vládnej strany a stala sa tak historicky prvou ženou v tejto funkcii v Cotiji. Voliči ju zvolili napriek násilnej a vyostrenej predvolebnej kampani, počas ktorej bolo zavraždených viac ako 30 kandidátov do rôznych funkcií. Sheila, práve zvolená prezidentka, víťazstvo venovala zastaveniu násilia v krajine.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: freepik.com
Moderátor: Juraj Holéczy

Skip to content