V Bratislave si počas charitatívneho podujatia našlo nový domov 12 psov

Na podujatí “Nájdite sa… so zvieratkom z útulku!” v Bratislave, ktoré sa konalo 1. júna, našlo tento rok nový domov 12 psov, a ďalšie štyri boli umiestnené do dočasnej starostlivosti s perspektívou adopcie. Počas minulotýždňovej akcie bolo tiež udelené ocenenie Animal Hero Slovakia. Informovala o tom iniciatíva Zvierací ombudsman.

Hlavným cieľom podujatia je podpora slovenských útulkov a adopcia týraných a túlavých zvierat. Od začiatku svojej existencie pomohlo podujatie nájsť domov takmer 600 zvieratám. “Dôležitosť podujatia podčiarkuje aj fakt, že každým rokom je adopcií menej, zatiaľ čo túlavých zvierat pribúda. Útulky kapacitne ani finančne nestíhajú nahradiť úlohu štátu, obcí a miest v záchrane týraných a túlavých zvierat, ktoré tieto problémy dlhodobo ignorujú,” uviedol Zvierací ombudsman.

Počas roka sa iniciatíva zaoberá legislatívnymi návrhmi, ktoré by zlepšili podmienky pre túlavé a týrané zvieratá, zefektívnili vymožiteľnosť práva a zaviedli prísnejšie tresty pre vinníkov. Tiež poskytujú útulkom bezplatnú právnu pomoc. “Podujatie nám umožňuje, okrem adopcií, komunikovať dôležité témy, ako sú predaj zvierat na internetových stránkach, množiarne, transport zvierat, podmienky, v ktorých žijú hospodárske zvieratá, a nečinnosť kompetentných. Dlhodobo tiež poukazujeme na nutnosť financovania útulkov zo strany štátu, keďže mnohé z nich sú pred kolapsom,” dodala iniciatíva.

Na podujatí sa predstavili útulky a organizácie ako OZ Bullterrier Rescue Slovakia, OZ Túlavá labka, OZ Zvieratkovo, útulok Skalica, Tulkáčik, Slovenská aliancia ochrancov zvierat, OZ Berry dog, Cat Paradise a Zatúlané psíky Šaľa.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: freepik.com
Moderátor: Juraj Holéczy

Skip to content