Tragický výbuch v Libavá: Smrť vojaka a zranenia ďalších osem ľudí

Pri výbuchu, ktorý sa stal v pondelok v českom vojenskom výcvikovom priestore Libavá, zomrel jeden človek a ďalších osem ľudí utrpelo zranenia. Informáciu zverejnila česká armáda prostredníctvom sociálnej siete X. Incident sa stal v priestore trhacej jamy Čermná počas plánovaného výcviku pyrotechnikov, keď nešpecifikovaná munícia vybuchla krátko po 11. hodine. Zranení boli vojaci z Centra zabezpečenia munície Týniště nad Orlicí a jeden občiansky zamestnanec.

Na miesto udalosti okamžite reagovali hasiči a vojenská polícia, ktorá začala vyšetrovanie ako súčasť trestného konania. Armáda informovala blízkych zranených a rodinu zomrelého vojaka o nešťastnej udalosti. Ministerka obrany Jana Černochová sa tiež vybrala na miesto výbuchu, aby sa priamo zoznámila s následkami a poďakovala všetkým zasahujúcim zložkám za ich profesionálny zásah.

Premiér Petr Fiala a ďalší českí politici vyjadrili sústrasť rodine zomrelého vojaka a popriali rýchle uzdravenie zraneným. Vojenský výcvikový priestor Libavá vznikol v roku 1946 na východ od Olomouca a je dôležitým miestom pre vojenské cvičenia, ktoré sú pod prísnym dohľadom a reguláciou.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: freepik.com
Moderátor: Juraj Holéczy

Skip to content