Izrael: Vojna v Gaze sa neskončí, kým nebude Hamas eliminovaný

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v piatok vyhlásil, že vojna v Pásme Gazy neskončí, kým nebude zničená schopnosť Hamasu vládnuť v tejto oblasti a viesť vojnu. Toto vyjadrenie prišlo krátko po tom, čo americký prezident Joe Biden na tlačovej konferencii oznámil, že Izrael ponúkol Hamasu plán prímeria.

Netanjahuov úrad v piatok informoval, že Izrael poveril vyjednávačov, aby predložili palestínskemu militantnému hnutiu dohodu o prímerí v Pásme Gazy. Vo vyhlásení sa uvádza, že izraelská vláda je jednotná v túžbe dosiahnuť čo najskorší návrat rukojemníkov.

“Premiér preto poveril vyjednávací tím, aby predložil plán na dosiahnutie tohto cieľa, pričom trvá na tom, že vojna sa neskončí, kým nebudú dosiahnuté všetky jej ciele, vrátane návratu všetkých našich rukojemníkov a zničenia vojenských a vládnych kapacít Hamasu,” informoval úrad izraelského premiéra.

Plán navrhnutý Izraelom zahŕňa tri fázy a umožňuje podmienečný prechod z jednej fázy do druhej, čím Izrael môže zachovať svoje zásady. Prezident USA Joe Biden počas piatkového prejavu oznámil, že návrh obsahuje celkové prímerie, stiahnutie izraelských síl zo všetkých obývaných oblastí Pásma Gazy, prepustenie rukojemníkov a návrat pozostatkov mŕtvych rukojemníkov. Biden tiež dodal, že je čas, aby sa táto vojna skončila, a že túto šancu na mier neslobodno premárniť.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: freepik.com
Moderátor: Juraj Holéczy

Skip to content