Historicky najvyššia účasť voličov v eurovoľbách na Slovensku a výsledky volieb

Voliť svojich zástupcov do Európskeho parlamentu prišlo tento rok na Slovensku rekordný počet voličov. Svoj hlas odovzdalo 1,51 milióna ľudí, čo je o takmer pol milióna viac ako v predchádzajúcich voľbách v roku 2019. Najnižšia volebná účasť bola v roku 2014, keď sa volieb zúčastnilo len 13,05 % oprávnených voličov (561-tisíc). Definitívne výsledky týchto volieb poskytujú podrobné informácie o hlasovaní až na úroveň takmer 3-tisíc miest a obcí a 6-tisíc volebných okrskov.

Oficiálne výsledky, zverejnené na stránke volbysr.sk, obsahujú údaje o volebnej účasti, úspešnosti politických subjektov a kandidátov na europoslancov. Podrobné dáta sú dostupné za celé Slovensko, 8 krajov, 49 územných obvodov a 79 okresov. Informácie sú tiež dostupné na úrovni 2 926 miest a obcí a 5 930 volebných okrskov.

Vyššia účasť bola zaznamenaná v mestách a mestských častiach, kde dosiahla 36,55 %, v obciach to bolo 31,95 %. Z celkového počtu 15 zvolených poslancov Európskeho parlamentu je 7 žien a 8 mužov.

Najvyššiu volebnú účasť zaznamenal Bratislavský kraj, kde sa zúčastnilo 44,53 % voličov, najnižšiu mal Košický kraj s účasťou 28,33 %. Spomedzi okresov mala najvyššiu účasť Bratislava I s 52,03 %, najnižšiu okres Revúca s 22,50 %. Vyššiu účasť ako bol celoslovenský priemer malo celkovo 39 okresov. Na úrovni obcí bola najvyššia účasť nad 90 % v obci Potok, naopak najmenej voličov, len 1 %, sa zúčastnilo hlasovania v obci Lomnička.

Obec, ktorá sa najviac priblížila celoslovenským výsledkom, bola Trenčianska Turná z okresu Trenčín. Historicky najvyššia účasť voličov v eurovoľbách na Slovensku je významným míľnikom a svedčí o zvýšenom záujme občanov o európske záležitosti a politiku.

Podľa výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR vo voľbách do Európskeho parlamentu na Slovensku získalo najviac hlasov hnutie PS (Progresívne Slovensko) s 27,81 %. Nasledovalo ho SMER-SD s 24,76 % a REPUBLIKA s 12,53 %. HLAS-SD získal 7,18 % a KDH dosiahlo 7,14 %.

Zdroj: slovak.statistics.sk
Foto: http://volbysr.sk, TASR/ Milan Drozd
Redaktorka: Klaudia Jusková
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content