Európske centrum pre digitálne práva sa sťažuje na Metu v 11 krajinách

Európske centrum pre digitálne práva (NYOB) so sídlom vo Viedni podalo sťažnosti na spoločnosť Meta v jedenástich európskych krajinách. Uviedlo, že plánovaná zmena ochrany osobných údajov používateľov služieb tejto technologickej firmy umožní “nezákonné” využívanie informácií umelou inteligenciou. TASR to uvádza na základe správy agentúry AFP.

Meta oznámila, že od 26. júna zmení pravidlá ochrany osobných údajov pre európskych používateľov. Podľa NYOB by nové pravidlá mali sprístupniť všetky verejné aj neverejné údaje používateľov “akémukoľvek nedefinovanému druhu umelej inteligencie”.

Údaje zbierané od roku 2007 by sa tak mohli zdieľať s tretími stranami aj bez súhlasu používateľov. “Ide o presný opak regulácie GDPR,” vyhlásil zakladateľ NYOB Max Schrems. Dodal, že Meta neuvádza, ako tieto informácie využije. “Môže ísť o jednoduché chatboty, no aj agresívne personalizované reklamy či dokonca drony určené na zabíjanie,” doplnil Schrems.

NYOB žiada príslušné orgány na ochranu údajov v jednotlivých krajinách, aby zastavili tieto plánované zmeny skôr, než nadobudnú účinnosť. Združenie tiež uviedlo, že v nadchádzajúcich dňoch plánuje podať sťažnosti aj v ostatných krajinách Európskej únie.

NYOB už inicioval niekoľko súdnych konaní voči veľkým technologickým spoločnostiam, ktoré vo viacerých prípadoch viedli k zásahom regulačných orgánov.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: freepik.com
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content