Bidenovho syna Huntera uznal súd za vinného z nezákonnej držby zbrane

Porota súdu v Delaware v utorok uznala Huntera Bidena, syna prezidenta USA Joea Bidena, vinným vo všetkých troch bodoch obžaloby v prípade nelegálnej držby zbrane. TASR to oznámila podľa správy agentúry AP.

Podľa obžaloby Hunter Biden (54) klamal o svojom užívaní drog pri kúpe zbrane v roku 2018, keď v dokumentoch uviedol, že neberie nelegálne drogy. V minulosti však on i jeho otec verejne hovorili o jeho závislosti na drogách. Obvinili ho aj z nelegálnej držby zbrane.

Dvanásťčlenná porota súdu v meste Wilmington zvažovala verdikt dva dni, počas ktorých sa radila približne tri hodiny. Hunter počas čítania rozsudku takmer neprejavil žiadne emócie a súdnu sieň opustil spolu so svojou manželkou a matkou, prvou dámou USA Jill Bidenovou.

V tomto prípade mu hrozí až 25 rokov väzenia. Agentúra AP však uvádza, že pre prvotrestaného delikventa nebude trest zrejme maximálny a nie je isté, či ho sudkyňa Maryellen Noreiková pošle do väzenia. Termín vynesenia trestu stanoví neskôr.

Hunter Biden čelí ešte jednému súdnemu procesu v Kalifornii za daňové úniky. Tím špeciálneho vyšetrovateľa Davida Weissa tvrdí, že medzi rokmi 2016 a 2019 nezaplatil dane vo výške najmenej 1,4 milióna dolárov. Ak ho uznajú vinným, hrozí mu až 17 rokov väzenia.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: freepik.comwikipedia.org
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content