Zmeny v ordinačných hodinách: Nová legislatíva v oblasti pediatrickej starostlivosti

Od júla sa budú ordinačné hodiny ambulantných pohotovostí pre deti skracovať z 22.00 h na 20.00 h, rozhodli poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok prijatím novej novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Táto legislatíva tiež upravuje ordinačné hodiny pediatrov v bežných ambulanciách, ktoré budú pacientom k dispozícii každý pracovný deň v týždni, pričom minimálne jeden deň do 16.00 h.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) uviedla, že tieto opatrenia majú zabezpečiť dostupnú zdravotnú starostlivosť pre deti na celom Slovensku, najmä v dobe, kým nevstúpi do systému nová generácia pediatrov. Zmeny boli avizované po rokovaniach so zástupcami pediatrov a Združením miest a obcí Slovenska.

Novela zákona tiež mení postup pri zavádzaní optimalizácie siete nemocníc, umožňuje vyhlášku o kategorizácii vydávať aj počas roka a predlžuje lehoty pri viacerých úkonoch o jeden rok. Tieto úpravy boli považované za nevyhnutné v súčasnej krízovej situácii podľa výboru Slovenskej spoločnosti primárnej pediatrickej starostlivosti Slovenskej lekárskej spoločnosti (SSPPS SLS). Ich cieľom je zachovať dostupnú zdravotnú starostlivosť pre deti a dospievajúcich.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content