Zemetrasenia v oblasti Campi Flegrei vedú k evakuácii v Pozzuoli

V dôsledku zemetrasení, ktoré v noci na utorok zasiahli oblasť sopečnej kaldery Campi Flegrei (Flegrejské polia) neďaleko Neapola, úrady v meste Pozzuoli evakuovali 39 rodín z 13 domov. Preventívne boli evakuovaných aj 140 väzenkýň z miestnej ženskej väznice, informuje TASR na základe správy agentúry ANSA.

Väznica je jednou z budov, ktoré utrpeli menšie škody, ako sú trhliny v stenách a odpadnuté kúsky muriva. Väzenkyne boli dočasne premiestnené do iných zariadení v regióne.

Úrady zriadili recepciu v športovom centre v štvrti Monterusciello, kde cez noc prespalo 80 vystrašených obyvateľov, zatiaľ čo ďalší nocovali vo svojich autách.

Mnohí miestni obyvatelia sa však sťažovali na chaos, ktorý nasledoval po sérii zemetrasení, tzv. zemetrasnom roji. Od pondelka večera bolo zaznamenaných približne 160 otrasov, vrátane jedného s magnitúdou 4,4, najsilnejšieho za posledných 40 rokov. V Pozzuoli a ďalších mestách v oblasti budú v utorok preventívne zatvorené školy.

V oblasti Flegrejských polí, ležiacej západne od Neapola, platí už jedenásť rokov žltý výstražný stupeň. Zvýšená seizmická aktivita je pravdepodobne spojená s bradyseizmom, javom, pri ktorom zemský povrch pomaly stúpa alebo klesá v závislosti od plnenia alebo vyprázdňovania podzemných magmatických komôr.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: freepik.com
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content