Varovanie ÚVZ SR: Kliešte v apríli a máji hrozia! Čo urobiť po návšteve prírody?

, ,

Kliešte majú tendenciu vyhľadávať svoje obete najmä počas obdobia rozmnožovania, teda typicky v mesiacoch apríl a máj. Často sa vyskytujú v tráve, nízkych krovinách, na čistinách, pri okrajoch lesov a v hustom poraste. Toto upozornenie zverejnil Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR). Odporúča sa ľuďom, aby si po návšteve prírody prekontrolovali pokožku.

Ak objavíte kliešťa na tele, je dôležité ho čo najrýchlejšie vytiahnuť. Na to, aby kliešť preniesol baktérie spôsobujúce lymskú boreliózu, musí byť prisatý aspoň 24 hodín, ale vírus kliešťovej encefalitídy sa môže preniesť už o niekoľko hodín po zaklieštení.

Odporúča sa ľuďom prezrieť si celú pokožku, najmä podpazušie, slabiny, miesta pod kolenami a vlasatú časť hlavy. Pri odstraňovaní prisatého kliešťa je dôležité použiť pinzetu, ktorou ho pritlačíte čo najbližšie k pokožke. Nekvapkajte na neho olej, vtedy sa začne dusiť a vyvráti natrávenú krv späť do rany, ktorú nasával. Snažte sa odstrániť celé telo kliešťa vrátane hlavy.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Pavel Škrabák


Publikovaný

v

, ,

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.