V Prešove začali jazdiť prvé parciálne trolejbusy

, , ,

Na prešovské cesty vyrazili vo štvrtok (02.05.2024) prvé parciálne trolejbusy. Tieto vozidlá, prvých desať z celkovo plánovaných, prinášajú zlepšený komfort, moderné technológie a schopnosť poháňať sa aj mimo trolejového vedenia. Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP) ich zakúpil z financií Európskej únie.

Primátor František Oľha zdôraznil, že parciálne trolejbusy umožňujú vyhnúť sa problémom spojeným s poruchami vedenia a prácam na cestách. Ich schopnosť jazdiť aj mimo trolejového vedenia znamená, že môžu nahradiť iné linky počas opráv a výstavby, napríklad pri opravách mostov.

Očakáva sa, že do niekoľkých mesiacov bude mať DPMP desať parciálnych trolejbusov v prevádzke, v závislosti od rýchlosti vybavovania zmlúv a schvaľovania postupov ministerstvom dopravy.

Okrem toho sa pripravuje nový tarifný systém, ktorý by mal zjednodušiť cestovanie. Zvyšuje sa cena jednorazového lístka, avšak zároveň sa zvyšuje aj zľava. To znamená, že ľudia, ktorí majú časové predplatné lístky, ich budú mať za rovnakú cenu.

Je návrh, aby zanikli desaťminútové lístky, budú len polhodinové a budú o niečo málinko drahšie, ale aj tak budú najlacnejšie v rámci okolitých dopravných podnikov,” dodal Oľha s tým, že cena lístka by mala byť do jedného eura.

Nové trolejbusy sú plne klimatizované a vybavené moderným informačným systémom. Sú tiež vybavené USB nabíjačkami, informačnými LCD monitormi a bezpečnostným kamerovým systémom v interiéri vozidla. Vďaka batériám majú schopnosť jazdiť aj bez trolejového vedenia. Tieto parciálne trolejbusy majú tiež pozitívny vplyv na životné prostredie, nahrádzajúc najmä dieselové autobusy na niektorých linkách.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: TASR/ Veronika Mihaliková
Moderátor: Pavel Škrabák


Publikovaný

v

, , ,

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.