USA: Čína nemôže zlepšovať vzťahy so Západom a zároveň podporovať Rusko

Čínsky prezident Si Ťin-pching nemôže súčasne zlepšiť vzťahy so Západom a podporovať Rusko, uviedlo vo štvrtok (16.05.2024) americké ministerstvo zahraničných vecí. Reagovalo tak na stretnutie čínskeho lídra s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, kde Si prisľúbil posilnenie vzťahov medzi Pekingom a Moskvou, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Podľa hovorcu americkej diplomacie Vedanta Patela, Čína nemôže mať lepšie vzťahy s Európou a ďalšími krajinami, a zároveň podporovať najväčšiu hrozbu pre európsku bezpečnosť, akou je ruská invázia na Ukrajinu.

Spojené štáty obvinili Čínu, že síce priamo neposiela zbrane do Ruska, ale podporuje najväčšiu expanziu obranného priemyslu Moskvy od čias Sovietskeho zväzu, pripomína AFP

Si a Putin počas štvrtkového stretnutia v Pekingu označili vzájomné vzťahy za stabilizačnú silu. Čínsky prezident vo svojom prejave, ktorý odvysielala ruská televízia, uviedol, že Čína očakáva skoré obnovenie mieru a stability v Európe.

Patel zdôraznil, že čínska podpora ruského obranného priemyslu ohrozuje nielen ukrajinskú, ale aj európsku bezpečnosť. Na otázku, či Čína podporuje mierový proces na Ukrajine, Patel odpovedal, že riešenie je jednoduché z pohľadu USA: “Ruská federácia môže jednoducho opustiť Ukrajinu.”

Autor: TASR/ Klaudia Juková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content