Súd odročil verejné zasadnutie o prepustení Mikuláša Černáka na neurčito

, ,

Mikuláš Černák zostáva za mrežami, keďže Okresný súd Trnava na svojom pracovisku v Piešťanoch vo štvrtok (02.05.2024) odročil verejné zasadnutie týkajúce sa jeho podmienečného prepustenia na neurčito, aby sa doručil spis z Prešova a vyhotovili sa znalecké posudky z oblasti psychológie a psychiatrie.

Návrh na prepustenie podalo občianske združenie Reštart-nový život, ale okresná prokuratúra ho označila za nekvalifikovaný. Černák vo štvrtok vyhlásil, že žiada, aby sa rozhodovalo o návrhu na prepustenie tak, že je to aj jeho osobný návrh.

Zástupkyňa združenia uviedla, že Černák za viac ako 25 rokov vo väzení prešiel významnou zmenou a po prepustení nehrozí, že by sa vrátil k zločinom. Združenie pripravilo pre neho resocializačný plán a psychologické poradenstvo.

Černák na verejnom zasadnutí opätovne oľutoval skutky, ktoré spáchal. “Hanbím sa za ne, plne si uvedomujem, čo som spravil, ale bohužiaľ to neviem vrátiť späť. Urobil som zlé rozhodnutie, keď som sa dostal do organizovaného zločinu. Bolo to moje osobné zlyhanie. Ublížil som mojej rodine a mnohým iným rodinám, aj poškodenému, ktorý sedí v tejto miestnosti a ktorému som vzal otca. Bola to naša nezmyselná vojna. Žiaľ, neviem vrátiť minulosť, ale snažil som sa k nej postaviť čelom. Musel som si prejsť dlhými a náročnými rokmi, ale umožnilo mi to vrátiť sa k hodnotám, ktoré mi vštepili rodičia. Som vďačný svojej rodine, svojej mame, ktorej som sa musel každý mesiac pozerať do jej ubolených očí,” povedal na zasadnutí Černák.

V prípade, že sa dostane na slobodu, plánuje podnikať a spolupracovať so združením na sociálnych programoch pre odsúdených a mladých ľudí pri prevencii kriminality.

Podľa jeho advokáta splnil Černák podmienky na prepustenie. Prokurátor nechcel špekulovať o konečnom rozhodnutí súdu. Ako pripomenul, v prípade Černáka ide o prvého odsúdeného, ktorý vykonáva doživotný trest a požiadal o podmienečné prepustenie.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: TASR/ Jaroslav Novák
Moderátor: Pavel Škrabák


Publikovaný

v

, ,

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.