Nepočujúci a nevidiaci muž obvinený z napadnutia poriadkových úradníkov v Holandsku

Pred mesiacom sa objavil článok z Omroep West o nepočujúcom a nevidiacom Ekremovi Koçovi, ktorý je obvinený z napadnutia poriadkových úradníkov.

Dňa 8. decembra 2023 bol Ekrem na zastávke električky v Scheveningene, keď ho niekto náhle chytil za ruku a stiahol späť. Myslel si, že je to policajtka, ale žena nemala uniformu, čo ho zmiatlo a vyľakalo. Vzal svoj pas, ale keďže nevidel žiadne policajné označenie, myslel si, že ide o zločincov a snažil sa ich vyhnúť. Keď ho žena opäť chytila, spanikáril a snažil sa oslobodiť. Následne bol zatknutý políciou za údajné napadnutie.

Ekrem bol prevezený na policajnú stanicu, kde mu vzali batoh, palicu a telefón, čo mu znemožnilo komunikovať. Počas výsluchu nebol prítomný tlmočník posunkového jazyka, čo ešte viac skomplikovalo situáciu. Ukázalo sa, že poriadkoví úradníci ho zadržali, pretože si mysleli, že “falšuje slepotu.”

Jednou z otázok na dotazníku na počítači, ktorý mal Ekrem vyplniť, bolo, prečo napadol poriadkového úradníka. Nakoniec Ekrem pochopil. Nevedel, že žena a muž boli poriadkoví úradníci. Ak by mu to hneď povedali, nič by sa nestalo.

Tiež sa vysvetlilo, prečo poriadkoví úradníci žiadali jeho pas. Mysleli si, že sa správa podozrivo a zdalo sa im, že sa zaujíma o niekoľko bicyklov. Používal aj Google Maps. Ekrem okamžite polícii vysvetlil, že o bicykle vôbec nejavil záujem: často do nich naráža a používa Google Maps, aby našiel cestu.

Ekrem dostal pokutu 500 eur za napadnutie, proti čomu jeho advokát podal protest a navrhol mediáciu. Súdne pojednávanie je naplánované na 26. júna v Haagu. Dovenschap, holandská asociácia pre nepočujúcich, Ekremovi poskytne podporu. Tento incident vážne narušil jeho dôveru v ľudí, s ktorými prichádza do styku počas svojich ciest.

Zdroj: Jos de Winde / DNieuws
Foto: http://freepik.com , Privé
Editorka: Klaudia Jusková
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content