Kosatky potopili plachetnicu v Gibraltári: Posádku zachránil tanker

Skupina kosatiek minulý týždeň v nedeľu potopila plachetnicu v Gibraltárskom prielive. Posádku zachránil ropný tanker, informovala TASR na základe správ agentúry DPA a španielskych médií.

Dvojčlenná posádka plachetnice vyslala núdzové volanie okolo 9:00 po kontakte s kosatkami približne 26 kilometrov od pobrežia Maroka pri vstupe do Gibraltárskeho prielivu. Kosatky narazili do lode, poškodili jej kormidlo a do trupu začala prenikať voda. Na miesto boli vyslané španielske záchranné helikoptéry a tanker MT Lascaux, ktorý plával neďaleko. Tanker posádku nalodil približne o 10:00 a previezol do Gibraltáru.

Experti uviedli, že išlo o kosatky zo skupiny približne 37 jedincov, ktorá žije medzi severnou časťou Pyrenejského polostrova a Gibraltárskym prielivom. Od roku 2020 ide už o siedmy takýto incident. Podľa odborníkov tieto útoky nie sú úmyselné, ale môžu byť výsledkom zvedavosti, hravosti alebo opatrnosti kosatiek, ktoré sa snažia lode zastaviť.

Kosatka dravá (Orcinus orca), známa aj ako veľryba zabijak, patrí do čeľade delfínovitých, dorastá do dĺžky osem metrov a môže vážiť až šesť ton. Vyskytuje sa vo všetkých svetových oceánoch.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content