Iránsky prezident Raísí zahynul pri páde vrtuľníka

Iránsky prezident Ebráhím Raísí a minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján zomreli pri páde vrtuľníka v nedeľu. Vrtuľník sa v hustej hmle zrútil v hornatom teréne. Informáciu priniesli agentúry Reuters a AP na základe správy iránskej štátnej televízie a miestnych médií. Iránsky viceprezident Mohsen Mansúrí neskôr túto správu potvrdil a na sociálnej sieti X zverejnil verš z Koránu na vyjadrenie sústrasti.

Najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí vyzval obyvateľov Iránu, aby sa nebáli o stabilitu islamskej republiky, a ubezpečil ich, že kontinuita vedenia nebude narušená. Podobné vyhlásenie vydala aj iránska vláda po mimoriadnom zasadnutí.

Podľa štátnej televízie vrtuľník narazil do vrcholu hory, avšak príčina nehody zatiaľ nebola oznámená. Štátna tlačová agentúra IRNA uviedla, že Raísí letel v americkom vrtuľníku typu Bell 212.

Záchranné tímy začali prehľadávať oblasť od nedele popoludnia, keď letoví dispečeri stratili kontakt s vrtuľníkom letiaceho nad provinciou Východný Azerbajdžan, ktorý prepravoval Raísího, ministra zahraničných vecí a ďalších predstaviteľov. Pátrania sa zúčastnila armáda, Revolučné gardy, polícia aj záchranári z Červeného polmesiaca. Pomoc pri pátraní ponúkli aj krajiny ako Irak, Kuvajt, Katar, Saudská Arábia, Sýria, Rusko, Čína, Turecko a Európska únia.

Vrak vrtuľníka bol nájdený v pondelok ráno po asi 15 hodinách pátrania, pričom štátna televízia oznámila, že prezident zahynul. Raísí cestoval v konvoji troch vrtuľníkov, z ktorých ďalšie dva bezpečne dorazili do cieľa, informovala tlačová agentúra Tasnim.

Raísí navštívil provinciu Východný Azerbajdžan na severozápade Iránu, aby spolu s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom otvoril projekt priehrady na spoločnej hranici.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: wikipedia.org, http://freepik.com
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content