Holandsko už viac nebude povoľovať adopciu detí zo zahraničia

Holandsko zastaví možnosť adopcie detí zo zahraničia, oznámil v utorok holandský minister pre právnu ochranu Franc Weerwind. Rozbehnuté medzištátne adopčné konania budú zatiaľ pokračovať, uviedol Weerwind.

Vláda Holandska už v minulosti, medzi rokmi 2021 a 2022, pozastavila medzištátne adopcie na takmer dva roky, pripomína správa agentúry Reuters.

Holandskí občania za posledných 50 rokov adoptovali približne 40 000 detí z 80 krajín sveta. V nedávnych rokoch však počet adopcií zo zahraničia klesá. V roku 2019 si holandskí rodičia zo zahraničia adoptovali len 145 detí, zatiaľ čo v roku 2020, počas pandémie koronavírusu, klesol tento počet na 70. Vyplýva to z najnovších údajov Holandského inštitútu mládeže.

Holandská adopčná politika je pod drobnohľadom, pretože čoraz viac adoptovaných detí v dospelosti začína pátrať po svojich biologických rodinách. Mnohí zistili, že dokumenty týkajúce sa ich narodenia sa stratili alebo boli sfalšované, čo znamená, že ich adopcia bola pravdepodobne ilegálna.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: freepik.com
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content